A është pirja e moderuar e mirë apo e keqe për ju?

A është pirja e moderuar e mirë apo e keqe për ju?

Konsumimi i shumë alkoolit për shumë kohë mund të jetë i dëmshëm për shëndetin. Ndërsa alkooli nuk paraqet rrezik për shëndetin më vete, abuzimi mund të çojë në sëmundje të mëlçisë dhe kushte të tjera fatale.

Instituti Kombëtar për Abuzimin e Alkoolit & amp; Alkoolizmi (NIAAA) përcakton pirjen e moderuar si deri në katër pije alkoolike për burra dhe tre për gratë në çdo ditë të vetme dhe një maksimum prej 14 pije për burra dhe shtatë pije për gratë në javë.

Në 2015, 26.9 përqind e njerëzve në Shtetet e Bashkuara raportuan pirjen e pijshëm në muajin e kaluar.

gratë kundrejt burrave

Studimet kanë treguar që femrat fillojnë të kenë probleme të lidhura me alkoolin në nivele më të ulëta të konsumit të alkoolit sesa meshkujt.

Ekzistojnë katër arsye kryesore:

femrat kanë më pak ujë në trupat e tyre sesa meshkujt, paund-për-kile. Alkooli shpërndahet në ujin e trupit.

Gratë në përgjithësi peshojnë më pak se burrat. Pragu për konsum të sigurt të alkoolit është i lidhur ngushtë me peshën e trupit. Gratë kanë më pak inde me të cilat mund të thithin alkoolin.

Gratë zakonisht kanë nivele më të ulëta të dehidrogjenazës së alkoolit (AHD) sesa burrat. AHD është një kimikate që prish alkoolin në mëlçi. Si pasojë, alkooli mbetet në sistemin e një gruaje më gjatë dhe ndërtohet më shpejt.

Faktorët hormonalë gjithashtu mund të luajnë një rol në bërjen e grave më të ndjeshme ndaj efekteve të alkoolit. Studimet kanë zbuluar se me të njëjtën sasi të pijeve, përqendrimet e alkoolit në gjak janë në nivelin më të lartë të tyre pak para menstruacioneve dhe në nivelin më të ulët të tyre në ditën e parë pas menstruacioneve. Sidoqoftë, këto studime ishin shumë të kufizuara, dhe asnjë përfundim i konfirmuar nuk është arritur në lidhjen midis menstruacioneve dhe thithjes së alkoolit.

Sipas Zyrës së Edukimit të Alkoolit dhe Drogës në Universitetin e Notre Dame, në trupin e një gruaje thith 30 përqind më shumë alkool sesa një burrë pasi pinë të njëjtën sasi.

Nivelet e alkoolit

Kur përpiqeni të moderoni marrjen e alkoolit gjatë një mbrëmje ose një jave, ndihmon të dini se sa alkool është në secilën pije që konsumoni.

NIAAA përcakton një pije si:

 • 12 ounces lëng (FL Oz) të birrës së rregullt me rreth 5 përqind alkool
 • midis 8 dhe 9 fl oz i pijeve të maltit në rreth 7 përqind alkool
 • 5 fl oz verë tavoline me rreth 12 përqind alkool
 • 1.5 fl oz të shpirtrave të distiluar, të tilla si xhin, rum, uiski, tequila, ose vodka

Një pije standarde në Sh.B.A përmban rreth 14 gram alkool të pastër.

Përfitimet

Ka shumë studime që diskutojnë përfitimet e konsumit të moderuar të alkoolit.

Sidoqoftë, shumë prej mesazheve janë të përziera. Ndërsa disa studime këshillojnë që alkooli në moderim mund të ketë disa përfitime të zemrës, të tjerët shpjegojnë rrezikun më të lartë të dëmtimit të zemrës, kancerit, problemet e shëndetit mendor dhe sëmundjen e mëlçisë.

Kur studimet tregojnë dëmin që lidhet me konsumimin e alkoolit, ata pothuajse gjithmonë i referohen pirjes së tepërt, abuzimit të alkoolit ose alkoolizmit.

Përfitimet e mundshme të konsumit të rregullt, të moderuar të alkoolit përfshijnë:

Stroke: Një studim i botuar në revistën Stroke zbuloi se konsumi i alkoolit i lehtë në të https://harmoniqhealth.com/ moderuar mund të ulë rrezikun e goditjes në goditje në gratë. Studimi përfshinte të dhëna të vetë-raportuara në lidhje me zakonet e pirjes së 83.578 pjesëmarrësve femra të studimit shëndetësor të infermierëve.

Një studim tjetër zbuloi se një përbërës në verën e kuqe mund të mbrojë trurin nga dëmtimi i goditjes.

Depresioni: Në një studim të 2.683 burrave dhe 2.822 grave të moshës midis 55 dhe 80 vjeç, studiuesit spanjollë zbuluan se pirja e rregullt, e moderuar e verës mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të depresionit, ndërsa pirja e rëndë rrit rrezikun.

Hetuesit raportuan në revistën BMC Medicine se njerëzit që pinin nga 2 deri në 7 gota verë në javë kishin shumë më pak të ngjarë të diagnostikoheshin me depresion klinik.

Pjesëmarrësit kryesisht ndoqën një dietë mesdhetare dhe pinin verë në një kontekst shoqëror, me familjen dhe miqtë.

Shëndeti kardiovaskular: Disa studime kanë treguar që marrja e moderuar, e rregullt e alkoolit mund të përfitojë nga shëndeti kardiovaskular.

Një përmbledhje italiane e studimeve të botuara në Gazetën Evropiane të Epidemiologjisë zbuloi se konsumi i moderuar i verës dhe birrës zvogëloi rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare, por shpirtrat jo.

Në vitin 2012, rezultatet e një studimi të derrave me nivele të larta të kolesterolit sugjeruan që konsumi i moderuar i vodka dhe verës mund të zvogëlojë rrezikun kardiovaskular, me verë që ofron mbrojtje më të madhe.

Hetuesit në Kolegjin Universitar në Londër raportuan në Gazetën e Epidemiologjisë & amp; Shëndeti i komunitetit që pirësit e moderuar që ndiqnin një mënyrë jetese të shëndetshme kishin më shumë të ngjarë të shihnin një efekt mbrojtës në zemër, krahasuar me pijet e moderuara që pinë duhan ose kishin një dietë të dobët.

Konsumimi i sasive të moderuara të llojeve të caktuara të alkoolit, siç është vera, ka treguar disa përfitime. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se shumë studime që i bëjnë këto pretendime janë jokonkluzive.

Kur bëhet fjalë për pirjen e alkoolit dhe të presësh një përfitim shëndetësor, moderimi është çelësi. Nëse aktualisht nuk pini alkool fare, mos filloni për shkak të përfitimeve shëndetësore.

rreziqet

Ndërsa konsumimi i alkoolit në moderim duket se ka disa përfitime, është e rëndësishme të mbani mend se shumë mund të jenë shkatërruese për shëndetin e përgjithshëm dhe madje edhe kërcënimin e jetës në planin afatgjatë.

Konsumimi i shumë alkoolit mund të çojë në:

 • Depresionin
 • Problemet e shëndetit mendor
 • Hepatiti alkoolik
 • Mëlçia yndyrore
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Dëmtimi nervor
 • Konfiskimet
 • Strok Muskuli i zemrës, i njohur si kardiomiopati
 • Disa lloje të kancerit

fyti, goja dhe ndoshta pankreasi, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Gjatë shtatëzanisë, rrit rrezikun e humbjes së shtatzënisë dhe të një fëmije që ka rritje dhe probleme zhvillimore në të ardhmen.

Nëse shqetësoheni për sasinë e alkoolit që konsumoni, mund të pyesni mjekun tuaj për këtë.

video

Në këtë video, Dr. Bobby Lazzara shpjegon përfitimet e mundshme të alkoolit për zemrën tuaj dhe thekson rëndësinë e moderimit.

Ai gjithashtu shpjegon se përfitimet e mundshme janë studiuar dobët dhe se përfitimet e mundshme afatgjata tejkalohen nga problemet më të menjëhershme shëndetësore të shkaktuara nga pirja e tepërt.

 • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
 • ushqimi/dieta

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.